Technische Informatie

Hier vindt u achtergrond informatie over onze verlichtingsproducten.

 

Soorten TL-Verlichting
Lees meer »

 

Een TL T(ube) L(ight) buis valt in de categorie gasontladingslampen, net zoals neon, natrium (straat) verlichting e.d.  De werking van de TL-buis berust op het opwekken van ultraviolette straling in een kwik-ontlading. Door een fosforpoeder op de wand van de TL-buis wordt de ultraviolette straling omgezet in zichtbaar wit licht.

Er zijn diverse TL-lampen te verkrijgen.

De meest voorkomende verlichting zijn de T8 buizen; deze zijn 26mm in doorsnede en zijn te verkrijgen in de volgende (standaard) maten en wattages:

  589,8 mm       :           18 Watt
1199,4 mm       :           36 Watt
1500,0 mm       :           58 Watt

Er is ook een energiezuinige variant op de markt de T5 buis. Deze zijn te verkrijgen in de volgende (standaard) maten en wattages:

  549 mm          :           14 Watt
1149 mm          :           28 Watt
1449 mm          :           35 Watt
1449 mm          :           49 Watt

 

 Verschil T5-T8 Verlichting

 

 

TL Voorschakelapparaat
Lees meer »

                 

Er zijn twee soorten voorschakelapparaten: Conventioneel met starter (VSA = voorschakelapparaat) of hoogfrequente aansturing zonder starter. (EVSA = elektronisch voorschakelapparaat)

TL-lampen die voorzien zijn van een starter werken op een lage frequentie: 50Hz. Dit levert vaak een "knipperend" effect op wat een hinderlijke invloed kan zijn

Een EVSA stuurt de lamp op een hogere frequentie aan waardoor het “knipperend” effect van de lamp met starter niet meer zichtbaar is. Doordat de EVSA een beter rendement heeft zorgt deze voor een besparing van zo'n 10-15% vermogen ten opzichte van een variant met starter.

Afhankelijk van het type voorschakelapparaat ligt het daadwerkelijk verbruik van het systeem hoger dan de lamp aangeeft. In onderstaand overzicht kan er berekend worden hoeveel de lamp en het voorschakelapparaat samen verbruiken.

 

 Soorten VSA

 

Class D             :           magnetic ballasts with very high losses
Class C             :           magnetic ballasts with moderate losses
Class B2           :           magnetic ballasts with low losses
Class B1           :           magnetic ballasts with very low losses
Class A3           :           electronic ballasts
Class A2           :           electronic ballasts with reduced losses
Class A1           :           dimmable electronic ballasts

De classering staat op de VSA gestempeld als EEI (Energy Efficiency Index)

T8 naar T5 Verlichting
Lees meer »

 

Zoals u in de tabellen kunt zien is het door het lengte en dikte verschil van de T5 buis het niet mogelijk deze in een T8 armatuur te plaatsen. Tevens is voor de aansturing van een T5 buis een elektronisch voorschakelapparaat nodig. (EVSA)

Er zijn diverse oplossingen op de markt te verkrijgen die de lengte en dikte verschil opheffen. Door de toepassing van deze producten in de T8 armaturen kunnen we het huidige energieverbruik aanzienlijk verlagen (gemiddeld 30-40%). Deze producten maken ook gebruik van een ingebouwde EVSA die voor de correcte aansturing van de T5 buis zorgt.

Met het toepassen van deze producten behalen we niet allen een aanzienlijke energiebesparingen maar ook een besparing op het onderhoud (vervangingsinterval) doordat de T5 buizen gemiddeld 2 keer zo lang meegaan. (afhankelijk van het type lamp, fabrikant, het aantal schakelingen, EVSA en kwaliteit)

 

 

 

 

Kleurcodes
Lees meer »

 

827                   :           extra warm wit (horeca)

830                   :           warm wit (kantoren, winkels)

840                   :           koel wit (werkplaats, magazijn)

865                   :           daglicht

 

Warmwit           :           <3000K

Helderwit          :           3000 - 5000K

Daglichtwit        :           >5000K

 

 

 

 

LED-Verlichting
Lees meer »

 

LED staat voor “Light Emitting Diode” en betekent lichtemitterende diode in het Nederlands, kort door de bocht is het een elektronische lichtbron die geen gebruikt maakt van verbranding (zoals een gloeilamp).

Voor de werking van een LED verwijzen wij u naar onderstaand filmpje.

 

  

 

 


 

 

 

 

 

 

Soorten Fittingen
Lees meer »

 

De LED-verlichting varieert niet alleen van uiterlijk maar vaak ook van aansluiting. Er vind grote variatie plaats binnen de fittingen van de verlichting. Hierbij onderscheiden we de volgende fittingen: E27, E14, GU10, GU5.3/MR16, GU4/MR11. Dit zijn allemaal gestandaardiseerde type-aanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Hieronder ziet u een visuele weergave van de verschillende fittingen.  

 

 Soorten Fittingen

Soorten Fittingen

 

 

U kunt zien dat de fittingen die beginnen met de letter E draaifittingen zijn, de fittingen beginnend met GU zijn steekfittingen. De nummers achter de letters zeggen iets over de maat van de fittingen zoals u in het figuur kan zien. Het kan ook zijn dat bij sommige fittingen de aanduiding JDR wordt gegeven, dit geeft aan dat de het product een lange hals heeft waardoor deze dus langer is dan de normale versie.

De verschillende fittingen werken niet allemaal bij dezelfde spanning, E14, E27 en de GU10 werken op netspanning terwijl de GU5.3/MR16 en GU4/MR11 bij een spanning van 12 Volt opereren. U zult hierbij dus goed op moeten letten welke fitting u gewenste product moet hebben.


Spaarlampen
Lees meer »

                 

Vergelijkingstabel energieverbruik Gloeilamp <-> Spaarlamp

                15W < - - - > 3W       60W < - - - > 11W
                25W < - - - > 5W       75W < - - - > 15W
                40W < - - - > 5W     100W < - - - > 20W

 

 

 


Keurmerken
Lees meer »

 

Op de producten die wij in onze webshop verkopen kunt u de volgende keurmerken tegenkomen:

KEMA-KEUR
(Keuring Elektrotechnische Materialen Arnhem) is in Nederland een keurmerk voor veiligheid van elektrische apparaten.  

CE
CE staat hierbij voor Conformité Européenne, wat zoveel betekent als in overeenstemming met de Europese regelgeving.

TÜV
TÜV Rheinland (Technische Überwachungs Verein) is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onafhankelijke test- en keuringsactiviteiten.

RoHS
Het begrip RoHS komt van het Engelse Restriction of Hazardous Substances, oftewel Beperking van Gevaarlijke Stoffen. Het moet het gebruik van zes stoffen in de elektronische industrie verminderen. Iedere lidstaat van de EG kan een eigen wet aannemen om deze richtlijn in te voeren.

EMC (TÜV)
TÜV Rheinland is door de overheid aangewezen als Notified Body voor de EMC Richtlijn (Electro Magnetische Comptabiliteit) 2004/108/EG. Aangewezen door de Nederlandse Overheid als Notified Body volgens artikel 12 van de EMC richtlijn voor het beoordelen van de conformiteit van producten overeenkomstig de procedure beschreven in Annex III van deze richtlijn.

De letters EMC staan voor Electro Magnetische Compatibiliteit. De vragen die hierbij centraal staan zijn of uw apparatuur elektromagnetische storingen veroorzaakt op andere apparatuur en of uw apparatuur zélf gevoelig is voor invloeden van apparatuur in de omgeving.

 

 

 

 

 

Gratis adviesgesprek